tiistai 16. huhtikuuta 2013

Vanhoja blogikirjoituksiani maaliskuulta 2013 tänne siirrettyinä

2.3.2012

Näytin kuutosille aamulla, miten Skype toimii soittamalla jo varhain paikalla olleelle Pedanetin Mikko Rantalaiselle. Kiitos, Mikko, demonstraatiosta! Ensi viikolla pitäisi alkaa monta kertaa viikossa tapahtuva Skype-puhelu Tanskaan. Toivottavasti kaikki toimii ja onnistuu!

Iltapäivällä kakkoset kirjoittivat riimirunoja Word-ohjelmalla. Oppilasjoukko on kirjavaa, osa teki hienoja, pitkiä runoja ja osasi valita runoon tyyliin sopivan fontinkin. Osalla runoilu liikkui perjantain viimeisellä tunnilla "batman sanoi pusi pusi..." -tyyppisessä tekstissä, mutta tuleepa näppäimistö ja koneen hyötykäyttö tutuksi noinkin. Tulostin jokaisesta valmistuneesta runosta kopion koululle ja oppilaat saivat koristella ne puuväreillä. Halukkaat saivat myös oman tulosteen kotiin vietäväksi.

4.3.2012

Tänään selvisi sähköpostittelun myötä, että Skype-puhelut Tanskaan aloitetaan 12.3. Puhelu otetaan ma,ti,ke ja to, joten koulumme viides- ja kuudesluokkalaiset ennättävät puhua monta kertaa kevään aikana!

5.3.2012

Tänään kävin kuutosten kanssa läpi, mitä Mäntsälän kunnan Sipakkeen tietotekniikan taitotasotaulukkko sanoo alakoulujen osalta siitä, mitä kuudennen luokan päättyessä pitäisi osata, mitä harjoitella tai mihin olla tutustunut. Totesimme, että muuten on kaikki ihan hyvin hallussa, mutta skanneria opetellaan vielä käyttämään, tehdään Excelillä vielä joitain kaavioita ja opetellaan numeroinnin ja luettelomerkkien lisääminen Wordissä. Powerpoint on luokalla hallussa, Wordissä perusasiat, Excelillä on tehty lukujärjestyksiä yms., mutta ei varsinaista taulukkolaskentaa. MovieMaker'iä he käyttävät käsittääkseni vielä oman opettajansakin kanssa, täytyy varmistaa. Annoin heidän pelata suosikiksi noussutta Sugar, sugar -peliä hetken tunnin lopussa. Moni oli pelannut kotonakin. Mahtavaa, että tällainen peli saa kuudesluokkalaisen istumaan taso tason jälkeen koneen ääressä, jos vaihtoehtona on joku räiskintäpeli!

Meillä oli viime viikolla ulkoilupäivä. Kuvasin ensimmäistä kertaa tapahtumia iPhonella. Otin sekä valokuvia että videokuvaa. Laatu oli uskomattoman hyvää! Videot taas YouTuben kautta näkyville koulun sivuille, sanasanan taakse. Siellä ovat myös kuvat. iPhone on siis omani, koululla ei sellaista ole.

Viimeiset kakkoset kirjoittivat runonsa Wordillä iltapäivällä. Teksti siis tietokoneella, koristelu puuväreillä. Ripustin valmiit näkyville ja niitä sitten luettiin innolla. Osa oppilaista siis kirjoitti käsin vihkoon tarinaa kellosta, joka karkasi, osa oli tietokoneella kirjoittamassa riimiirunoja, yksi poissaollut kävi sanelussa Minna-opella ja pari koristeli sitä tulostettua riimirunoaan. Mukava tunti!

6.3.2012

Päätimme, että kolmasluokkalaisilla on loppukevään aikana yksi viikkotunti korvamerkittynä atk-tunniksi, kun jotenkin puskan takaa tajusimme, että he eivät tänä lukuvuonna ole juurikaan olleet koneilla. Kävin heidänkin kanssaan (kuten kuudesluokkalaisten kanssa eilen) läpi, mitä tämän vuosiluokan päättyessä pitäisi osata. Kyllähän heillä oli jo aika hyvin hallussa asiat, mutta kerrataan ja varmistetaan samalla, että kaikki oikeasti osaavat taitoja.

Tänään aloitimme opettelun/kertaamisen ihan perusteista:

- miten kone ja näyttö käynnistetään

- miten koulun verkkoon kirjaudutaan (ctrl+alt+del jne.)

- miten avataan Word

- iso alkukirjain, välilyönti, piste

(Sanelin kaikille pari lausetta, eli heidän piti osata kirjoittaa isot alkukirjaimet, tehdä sanavälit ja pisteet. Sitten kaikki saivat vapaasti valita fontin ja koon. )

- tiedoston tallentaminen verkkoasemaan (ei siis koneen omalle kovalevylle!)

- koneen ja näytön oikeaoppinen sulkemistapa

- jakkarat pöydän alle, kuulokkeiden johdot pöydälle, näppäintaso pöydän alle

Ensi viikolla opettelemme aikakin lisäämään Word-tiedostoon kuvia.

7.3.2012

Näytin tänään dataprojektorilla netistä kakkosille animaation, jossa opetettiin hätänumeron oikeaa käyttöä. He myös kirjoittivat valkokankaalta vihkoihinsa tärkeitä asioita hätäpuhelun soittamisesta. Muutama piti vaikeana katsoa vuorotellen valkokangasta ja vihkoa. Suurensin tekstin näytöllä zuumaamalla 150 %:ksi. Se auttoi.

Iltapäivällä kolmos-nelosluokan kuvistunnilla käytin taas dataprojektoria näyttäessäni oppilaille kuvia Ohkolan kylän kesäteatterin (Öljymäen kesäteatteri) kuvia. On taas aika piirtää kilpailukuvia Mäntsälän kyläkoulujen kyläkalenteriin. Aiheena on ensi vuoden kalenterissa kylien nähtävyydet. Luokalla on muutama uusi oppilas, joka ei ole edes käynyt kesäteatterissamme. Motivointikuvien näyttäminen oli siis paikallaan. Tunnin päättyessä kohtelias nelosluokkalainen kävi sulkemassa tietokoneen, dokumenttikameran ja projektorin!

9.3.2012

Kuudennen luokan toinen puolikas on nyt koneilla tekemässä samat verkkotehtävät, mitkä heidän luokkatoverinsa tekivät eilen. Varsinkin vähän heikommat englannin opiskelijat hyötyvät silmin nähden tästä, sillä he oppivat sanastoa hienosti pelatessaan pelia, jossa ei muuten pääse eteenpäin.

Viimeisellä tunnilla oli muutama oma kakkoseni koneilla etsimässä kuvamalleja. Aloitimme jo syksyllä taulut, joiden pinta täytetään ketjusilmukkanauhalla. Luokkani on aivan hullaantunut virkkaamaan! Sairaslomani aikana projekti ei edennyt, mutta nyt taas jatkettiin.

12.3.2012

Kuudes luokka aloitti tänään loppukevään jatkuvan eTwinning-projektin, jossa neljänä päivänä viikossa kello 9.30 kaksi suomalaista ja kaksi tanskalaista 11-12 -vuotiasta puhuu noin 20 minuutin Skype-puhelun webbikameran kanssa. Saara ja Veera olivat ensimmäiset rohkeat keskustelijat! Puhelu sujui hyvin, molemmat osapuolet olivat valmistautuneet miettimällä erilaisia kysymyksiä ja vastauksia ja he puhuvat rohkeasti. Tällä kertaa koko muu luokka seurasi puhelua, sillä se näkyi dataprojektorilla kaikille. Tulevilla puhujilla on nyt sitten helpompaa, kun he ovat nähneet käytännössä, mitä tapahtuu.Iltapäivällä katsoimme kuutosten kanssa taas YouTubestä pari kappaletta musiikin tunnin lopussa. Kirka mm lauloi "Hetki lyö" -lauluaan. Meidän mielestämme videolla soitti koskettimia sijaisenani ollut Seppo!

13.3.2012

Aamulla oli viidesluokkalaisten vuoro aloittaa Skype-puhelut tanskalaisten kanssa. Koko luokka tuli mukaan meidän luokkaamme ja niinpä sekä viitoset että kakkoset seurasivat, kun Saara ja Roni puhuivat. Jännitti varmasti kaikkia! Tanskalaispoikia taisi jännittää vähän liikaakin, sillä homma meni vähän hihittelyksi. Asiaa auttoi, kun minä istuin meidän oppilaiden taakse ja näyin siis kameran kautta myös Tanskaan. Kummasti opettajan kulmien kurtistus tehoaa toisessakin maasta tehtynä!Kolmas luokka sai toisen tunnin perusopetusta atk:ssa. Ensin he avasivat verkkoasemasta viime viikkoiset Word-dokumenttinsa. Sitten näytin projektorin kanssa miten

- lihavoidaan

- kursivoidaan

- alleviivataan

- muutetaan fontin väriä

- muutetaan tekstin taustan väriä

- keskitetään teksti.

Oppilaat hulluttelivat hetken vanhoissa tiedostoissaan kokeillen näitä. Sitten ne tallennettiin ja opetin, miten luodaan uusi, tyhjä tiedosto. Se "tallennettiin nimellä" heti ja selitin, että sen jälkeen ei tarvitse muuta kuin valita "tallenna" tai klilkata pikakuvaketta. Tehtävänä oli kirjoittaa 2-3 lausetta mitä vain ja muokata sitten em. keinoin sivusta mukavan näköinen ja värinen. Innokkaita olivat!

Ensi viikolla varmaan lisätään kuvia.

14.3.2012

Aamulla kuutosten Skype-puhelu.

19.3.2012

Aamulla pari kuutosta puhui taas Skype-puhelua. Hienosti sujui! Yhden kysymyksen kohdalla he käyttivät Skypen chat-ominaisuutta, kun eivät oikein ymmärtäneet, mitä tanskalaiset tytöt sanoivat. Puhelu kesti 20 minuuttia, joten myös puhujat ennättivät tehdä tunnin aikana muutakin.

Muut kuutoset olivat koko ajan koneilla. Tänään opeteltiin tekemään Excelillä kaavioita. Ensin kirjoitettiin soluihin Pohjoismaiden nimet ja niiden asukasluvut (kirjoitin ne malliksi taululle). Sitten oppilaat pareittain työskennellen kokeilivat erilaisia kaavioita (diagrammeja) ja valitsivat sitten mieleisensä. Työ talletettiin verkkoasemaan.Tämän jälkeen he kopioivat kaavionsa, avasivat Word'in ja liittivät se sinne. Kaavio siirrettiin hyvään kohtaan ja sen jälkeen kirjoitettiin otsikko ja vähän tekstiä, pitäen mielessä mitä värejä kaaviossa oli. Tämä word-tiedosto talletettiin sitten taas omaan kansioonsa.Ei kommentteja: