tiistai 7. toukokuuta 2013

Video tuleville ekaluokkalaisille ja eskareille! Ja matikkaa Sumdog'illa!

7.5.2013


Tänään se tuli valmiiksi! Video uusille ekaluokkalaisille ja eskarilaisille!

Nykyiset ykköset miettivät pari viikkoa sitten oman opettajansa kanssa, mitä koulussa saa tai ei saa tehdä. Sellaisia asioita, jotka olisi hyvä uusien koululaisten tietää.  Eri asioita tuli tosi paljon, suurin osa "ei saa" -tyyppisiä. Onkohan ykkösiä kiellelty koko ajan... ?

Minä kokosin samantyyppiset asiat yhteen ja tein listan eri kohtauksista. Niitä tuli parisen kymmentä. Ykkösten tvt-tunnilla mietimme, kuka tai ketkä tulevat esiintymään missäkin tilanteessa. Tämän jälkeen viidesluokkalaiset koulukummit jakoivat kuvaustilanteet keskenään oman opettajansa ohjauksessa.

Viidennen luokan ja ekan luokan opettajat sopivat kuvausajat ja seuraavina päivinä näkyikin videokameralla varustettuja isompia oppilaita ohjaamassa nuorempiaan eri tilanteissa. Kuvaus oli hyvälaatuista. Pisteet siitä viitosille!

Minä purin videon pätkiä tietokoneelleni sitä mukaa kun niitä kuvattiin ja aloin rakennella elokuvaa.  Käytin Windowsin elokuvatyökalua. Muutama päivä sitten kuuntelin paljon musiikkinäytteitä ccMixter'in sivuilla ja löysin mielestäni hyvän kappaleen. Ja tietty laillisen!

Eilen kuvasin vielä itse pari puuttuvaa kohtausta ja sain videon melkein valmiiksi. Liitin aina kohtausten väliin kohdan, jossa on yksivärisellä taustalla seuraavan asian otsikko.

Tänään koulussa muut aikuiset auttoivat minua opettamalla omaa luokkaani kahdella oppitunnilla. Aamun ensimmäisellä ja iltapäivän viimeisellä tunnilla aina yksi ekaluokkalainen kerrallaan tuli luokseni. Käytimme elokuvatyökalun "Tallenna selostus" -työkalua. Olin kirjoittanut jo eilen luettavat tekstit paperille. Siirsin elokuvassa kursorin aina oikealle kohdalle ja käynnistin äänityksen. Sen jälkeen oppilas luki sovitun kohdan. He pitivät hienosti taukoa, kun viitoin niin ja jatkoivat taas lukemista annettuani siihen luvan, eli kun kursori oli liikkunut videossa sopivaan kohtaan.

Suurin osa ykkösistä luki hienosti, muutaman kanssa harjoiteltiin ensin ja jotkut toistivat ulkomuistista sen, mitä olin juuri heitä kehoittanut sanomaan. Yhdeksän minuutin elokuvan äänityksiin meni siis kaksi oppituntia. Annoin oppilaan aina kuunnella oman äänityksensä, mikä oli kivaa heille, mutta vei tietysti aikaa. Kiitos työkavereille joustamisesta tänään!

Koululla muutkin olivat sitä mieltä, että tietysti video laitetaan näkyville koulun sivuille. Lataan sitä juuri tätä kirjoittaessani Vimeoon ja saan kohta sieltä upotuskoodin. Laitan videon tännekin näkyviin!


Tänään muuten kolmoset olivat taas Sumdog'in sivuilla. Annoin heille heidän käyttäjätunnuksensa ja salasanat. Ne sai hienosti tulostettua pelin nettisivuilta. Loin sen jälkeen opettajatunnuksilla kilpailun. Kukin oppilas kävi kirjautumisen jälkeen klikkaamassa "Competition"- kuvaketta etusivullaan. Sen jälkeen he pelasivat mitä pelejä halusivat. Pelin jälkeen näki aina, kuinka paljon pisteitä kukin oli jo ansainnut. Se innosti pelaamaan lisää! Ja pelit ovat todella laadukkaita. Nopeatahtista päässälaskua, murtolukuja, kertolaskuja, jakamista, suurin tai pienin -kysymyksiä, puolet jostain, joku luku kaksinkertaisena jne. Todella hyvä juttu!

Ei kommentteja: