maanantai 12. elokuuta 2013

Koulu alkaa!

Takana on hyvä ja innostava suunnittelupäivä kollegoiden kanssa. Meillä on Ohkolan koululla todella hyvin yhteentoimiva porukka, mistä ei voi olla kuin hyvin onnellinen.

Kaikki perusjutut ovat nyt valmiina. Kirjat pinoissa, kynät, kumit ja vihkot laskettuina valmiina jaettavaksi jne. Luokan seinät ammottavat tyhjyyttään, mutta on hienoa alkaa täyttää niitä neljäsluokkalaisten kanssa yhdessä.

Vähän jännittää tuleva tietotekniikka-rupeama. Viikkotunti tvt:tä luokilla 1-6 kullakin. Jokaiselle luokalle pitäisi saada opetettua juuri heidän ikäluokalleen ja ryhmälleen sopivalla tavalla oleelliset asiat. Näyttää siltä, että saan avustajan näille tunneille mukaan, mikä on erityisesti pienempien kohdalla tarpeen. Tietokoneita on vain kymmenen, lapsia aina noin puolitoista-kaksinkertainen määrä, luokasta riippuen. Suurimmalla luokallamme on 19 oppilasta, pienimmällä 12.

Olen suunnitellut, että kaikilla luokilla opetellaan ja harjoitellaan ensinnäkin Word'in käyttöä. Ja Paint. Excel varmaan kakkosista ylöspäin. PowerPoint luultavasti kaikilla. Kaikki tulevat tekemään jotain elokuvaa tai vastaavaa. Pienimmät ottavat kuvia digikameralla. Animaatioita tehdään. Lahtelaisen Renkomäen koulun Youtube -kanavalla on muuten paljon hyviä esimerkkejä. Meillä on Ohkolassa pitkä historia erilaisten käsikirjoitettujen, juonellisten lyhytelokuvien tekemisessä, joten isommat pääsevät taas käymään läpi koko elokuvan teon kaaren.

Saamme ehkä joksikin aikaa käyttöömme iPadeja. Se onkin minullekin sitten ihan uusi maailma. Jos editoimme elokuvia tietokoneilla, käytämme MovieMaker -ohjelmaa. Jos taas padeilla, siellä onkin sitten ihan omat, hienot elokuvaohjelmat, näin olen ymmärtänyt!

Ja tietysti netti on pullollaan vaikka mitä! Pelaamme pelejä, etsimme tietoa, otamme yhteyksiä ympäri maailmaan jne.

Kaikesta tästä tulen raportoimaan uudessa blogissa Luokanopettajat ja tietotekniikka, jossa kanssani on muitakin innokkaita luokanopettajia kirjoittamassa kokemuksistaan tieto- ja viestintätekniikasta eri alakoulun luokilla. Tässä blogissa jatkan yleisluontoisempaa pohdintaa koulumaailman ihmeellisyyksistä.

Ei kommentteja: