maanantai 3. elokuuta 2015

Ensimmäinen kurssipäivä koodaamista takana

Ajoin aamulla Helsinkiin Tietojenkäsittelytieteen laitokselle Exactum-rakennukseen. Aika hienolta kuulostavia nimiä ja kyllä rakennuksetkin olivat komeita. Varmaankin innostava paikka opiskella!

Kouluttajamme Minna Kukkonen, Kati Sormunen ja Arto Vihavainen Innokas! -verkostosta odottivat meitä noin kolmeakymmentä koulutettavaa puoli yhdeksän aikoihin. Ja sitten aloitettiin.

Esittäydyimme lyhyesti. Koodaamisen suhteen taustamme vaihtelivat melkoisista asiantuntijoista aivan aloittelijoihin. Hyvä niin, tämähän on tilanne koulumaailmassa yleisemminkin. Ala- ja yläkoulun opettajia oli molempia ja myös erityisopettajia. Osallistujia oli myös hyvin eri puolilta Suomea. Osa ajaa yöksi kotiin, osa viettää lomansa viimeisiä päiviä Helsingissä.

Aluksi käytiin läpi tulevaa opetussuunnitelmaa ja ohjelmoinnin didaktiikkaa. Oli hyvä kuulla taas se, että ohjelmointi on hyvin laaja-alaista, ei pelkästään tietokoneen ääressä tehtäviä koodauksia. Esimerkiksi leipomisessa tai vaikka käsitöissä seurataan ohjeita ja tehdään juttuja tietyssä järjestyksessä. Ajattelua ja toimintamalleja kehitetään!

Puhuimme myös eheyttämisestä ja kokonaisopetuksesta. Ohjelmointi ei ole oma oppiaineensa, vaan osa eri oppiaineiden opintoja. Tämä on haastavaa erityisesti yläkoulussa.


Mieleeni jäi ainakin se, että oppilaille on hyvä muistuttaa, että ihmiset kirjoittavat koodit eli teknologia riippuu ihmisen päätöksistä. Entä etiikka? On tärkeää miettiä, mitä ohjelmointi tuo tullessaan. Menevätkö työpaikat? Vai muuttuvatko ne?


Taukojumpan jälkeen teimme parityön, jossa väliimme asetettiin näköeste ja sitten toinen yritti saada toisen piirtämään kuvan pelkästään yksinkertaisilla ohjeilla, kuten "piirrä keskelle paperia ympyrä, jonka säde on noin 1 cm".


Tämä oli vaikea kuva, en onnistunut piirtämisessä alkuunkaan.


Lounaan söimme ilmatieteen laitoksella naapurirakennuksessa. Kuten usein tällaisilla kursseilla, keskustelu aterian aikana oli helmeilevää ja kiinnostavaa. Kiitos hyvästä ruokaseurasta, kuten meidän koulullamme sanotaan ruoan jälkeen.

Jatkoimme sitten tekemällä Googleen yksinkertaisen kyselyn. En ollut koskaan aiemmin kokeillut tätä. Hienoa olla kurssilla, jossa oikeasti oppii jotain!

Ehkäpä teen jonkin kyselyn oppilaille heidän kesälomastaan heti ensi viikolla!

Seuraavaksi siirryimme minulle uppo-outoon maailmaan, eli koodikieleen. Käytimme Pythonia. Meidät ohjattiin osoitteeseen https://trinket.io/python/ ja toiselle sivulle avasimme ohjeet. Aluksi piti saada sellainen nuoli liikkumaan oikealle, sitten kääntymään, seuraavaksi piti keksiä, miten se kääntyy taas jne. Aina välissä kokeiltiin, miltä tulos näyttää.

Minun viereeni löysi tiensä joku alan opiskelija, joka kulki käytävällä ja kuuli puhuttavan tutuista asioista. Hän innostui suuresti ja selitti minulle vaikka mitä lisää. Osa ohjeista meni korkealta ja kovaa yli ymmärrykseni, mutta yllättävän paljon tajusin. Luokanopettajille muuten lohdutukseksi, että tämä on yläkoulukamaa. Tosin aion ihan ehdottomasti esitellä tämän viitoskuutosilleni.


Sain muuten tuollaisen klöntin kiertämään ympyrää! Aika pienestä sitä ilostuu!


Pythonin alkeita from Sari Auramo on Vimeo.

 (Tuossa yllä oli ensin suoraan Bloggerissa siihen upottamani video, joka ei kuitenkaan näkynyt lukijoiden tableteilla tai älypuhelimilla. Koetan toimiiko tämä Vimeoon ladattu ja sieltä upotuskoodilla tuotu video paremmin.)
 
Tämä alan opiskelija, olisiko ollut Matti, avasi myös oman koneensa ja näytti tekemiään koodeja. Juupa, jotain ymmärsin, mutta aika haastavaa oli näin ensimmäiselle koodauskerralleni. Oli kuitenkin hienoa nähdä nuoren miehen innostus ja halu selittää hänelle läheistä asiaa.


Lähetin vielä itselleni linkit tuotoksiini ja lähdin kotiin. Ja jatkan nyt kotona ähräämistä.
Ei kommentteja: