torstai 7. toukokuuta 2015

Ohjeita Ohkolan koulun koulutulokkaille

Kolme vuotta sitten toin ITK-päiviltä tuliaisiksi idean tehdä opastusvideo uusille koulutulokkaille. Ryhdyimme Ohkolan koululla tuumasta toimeen. Ekaluokkalaiset miettivät, mitä ohjeita seuraavana syksynä koulunsa aloittaville uusille ykkösille olisi syytä antaa. Luokanopettaja keräsi ideat, minä käsikirjoitin jutun ja hoidin organisoinnin. Viidesluokkalaiset koulukummit kuvasivat vuorotellen yhdellä digivideokameralla. Minä editoin iltatöinä.

Tässä tulokkaiden ohjevideo vuosimallia 2013:

 
Silloin kaksi vuotta sitten olimme melkoisen tohkeissamme tästä videota ja se sai paljon positiivista palautetta.
 
Seuraava lukuvuosi alkoi ja uusien ekaluokkalaisten kuultiin supisevan esimerkiksi näin: "Ei saa juosta käytävällä, se oli siinä videolla!" tai "Kädet on pestävä hyvin, videolla sanottiin niin". Huoltajat kertoivat videota katsotun joissain kodeissa kesän aikana uudelleen ja uudelleen. Se oli vähentänyt koulunaloituksen mukanaan tuomaa jännitystä.
 
No, lukuvuosi jatkui ja jossain vaiheessa ykkösen oppilaat tulivat kysymään, onko jo aika aloittaa uuden ohjevideon teko. Me aikuiset pohdimme, onko niitä syytä tehdä kahta, mutta niin paljon pieniä näyttelijöitä poltteli päästä esiintymään, että työhön ryhdyttiin toisen kerran. Viidesluokkalaiset toimivat taas kuvaajina. Tällä kertaa ekaluokkalaiset suunnittelivat kohtauksia siltä pohjalta, että mitä viime videolla näkynyttä pitäisi laittaa uuteenkin versioon ja mitä ihan uutta olisi lisättävä.
 
Tässä ohjevideo vuodelta 2014:
 
 
 
Loppumetreillä tuli kiire tutustumispäivän lähestyessä, mutta ihan hyvä tuostakin tuli. Tosin musiikki on uskomattoman jumputtavaa...
 
No, arvannette varmaan, miten kävi tänä vuonna. Ykkösten ope ja oppilaat lähestyivät taas minua ja kysyivät videon tekomahdollisuudesta. Tottahan toki siihen taas ryhdyttiin. Tälläkin kertaa ideat tulivat ykkösten opettajalta, joka oli kirjoittanut oppilaidensa ideat ylös. Seuraavaksi otin ideapaperista kopioita ja lähetin viidesluokkalaiset päättämään keskenään, ketkä kuvaavat ja mitä. He myös miettivät, ketkä ekaluokkalaiset esiintyvät missäkin kohtauksessa. Hyvin sujui!
 
Valitsimme kuvausajaksi sellaisen tunnin, jolloin ykkösillä oli oma ope ja resurssiopettaja yhtä aikaa. Koulunkäyntiavustaja taas oli valmiiksi minun tunnillani. Meitä oli siis neljä aikuista valvomassa kuvaamista. Melkein kaikki materiaali saatiin kuvattua minipadeilla yhdessä oppitunnissa. Ainoastaan ruokailuohjeet piti kuvata seuraavana päivänä.
 
Viidesluokkalaiset "raakaeditoivat" materiaalin viimeisellä tunnilla ja valitut leikkeet jaettiin airdropilla yhdelle laitteelle. Tytöt olivat ennättäneet jo kirjoitella iMoviessa tekstejäkin leikkeiden alle. Liitin kaikki muut videonpätkät heidän projektiinsa ja kirjoittelin loput ohjeet. Minä kuvasin vielä koululaisia pihalla heiluttelemassa kameralle ja henkilökuntaa hymyilemässä luottamusta herättävästi...
 
Tänään ykköset äänittivät ohjeet videoon. Koulunkäyntiavusta valvoi muita sillä välin, kun aina yksi oppilas lausui kuuluvasti vuorossa olevan vuorosanan suoraan iMovie-ohjelmaan. Helppoa kuin mikä!
 
Laskin vielä joidenkin videoleikkeiden äänenvoimakkuutta ja toisaalta myös nostin jonkun hiljaa puhuneen lapsen puheenvuoron kuuluvammaksi. Katselin koko videon pari kertaa läpi yrittäen huomata mahdolliset virheet. Yksi sinne jäi, yksi teksti puuttuu, muttaa antaa olla!
 
Tässä on tänä iltana valmistunut vuoden 2015 opastusvideo:
 
 

Ei kommentteja: