tiistai 8. lokakuuta 2013

Ovi-hanke

Olin kuullut Ovi-hankkeesta jo toki aiemminkin, mutta aktivoiduin tässä viime päivinä tutustumaan hankkeen sivuihin kunnolla.

Liitän tähän heidän sivuiltaan kopioitua tekstiä:

"Tervetuloa OVI-hankkeen sivuille!

OVI-lyhenne tulee sanoista Oppimispeleihin ja virtuaalimaailmoihin perustuvat ratkaisut tukemassa opetuksen laatua ja uudistumiskykyä. Kyseessä on opetushallituksen rahoittama hanke, jonka päätavoite on edistää virtuaalisten oppimisympäristöjen (erityisesti virtuaalimaailmojen) ja pelinomaisten oppimissovellusten pedagogisesti mielekästä opetuskäyttöä.

Haluamme esitellä opettajille erityisesti matalan kynnyksen peli- ja virtuaaliympäristöratkaisuja, pieniä palasia, joita kuka tahansa opettaja uskaltaa kokeilla omassa arjessaan."

Kun sivuilla liikkuu Oppimispelit-kohtaan, pääsee käsiksi satoihin linkkeihin hyviin oppimispeleihin. Pelit on jaoteltu oppiaineittain tai -aiheittain ja niiden sisällä vielä luokka-asteittain.

Taas hankkeen sivuilta kopioitua:

" Yleissivistävään opetukseen soveltuvat pelit

Näille sivuille on koottu pelejä, joita voidaan hyödyntää eri aineiden opetuksessa peruskoulussa ja lukiossa. Pelit ja materiaalit on jaoteltu karkeasti oppiaineittain, tosin jotkut pelit saattavat soveltua useampaan aineeseen. Sivuja päivitetään jatkuvasti ja etsimme koko ajan uusia pelejä tai pelinomaisia materiaaleja näille sivuille.

Tavoitteemme on koota sivuille myös opettajien kokemuksia pelien käytöstä opetuksessa. Toivomme käyttäjäkokemuksia ja palautetta oppimispeleistä, jotta voimme nostaa hyväksi koetut pelit esiin. Kaikki arviointipalaute peleistä on meille tärkeää! Arviointi oppimispelistä-linkistä pääset sähköiseen arviointikaavakkeeseen.
Jos olet kokeillut pelejä tai virtuaalimaailmoja omilla tunneillasi, voit jakaa näitä ns. hyviä käytänteitä muiden opettajien kanssa myös täyttämällä "open kortin"."


Tänään on koulujen välinen jalkapalloturnaus täällä Mäntsälässä ja sen myötä vajaita luokkia paikalla. Yksi opettaja on mukana peleissä, joten me jäljelle jääneet teemme työtä hieman poikkeuksellisissa olosuhteissa. Ensimmäisellä tunnilla mnulla oli vain muutama kuudesluokkalainen, joille näytin Ovi-hankkeen pelisivut. He viettivät tunnin kiertelemällä peleissä.

Nyt oma vajaa neljäsluokkani tekee samaa. Kehoitin heitä kertomaan, jos joku peli tuntuu erityisen hyvältä. Voin sitten nostaa sen omaksi linkikseen luokan nettisivuille. Tulen toki jatkossa kertomaan tietyillä tunneilla täsmällisesti, mitä peliä oppilaiden tulee pelata. Mutta on kuitenkin järkevää näyttää heille koko tarjonta. Oppilaat ovat niin erilaisia, että yksi juttu palvelee toista ja jokin ihan muu toista. Hyvien oppimispelien esittely koulussa saattaa myös vaikuttaa myönteisesti kotona pelattaviin peleihin.

Ei kommentteja: