tiistai 2. heinäkuuta 2013

Skotlannin kouluvierailusta

Kesäloma on kestänyt jo kesäkuun. Paljon on koettu.

Koulumaailmaan liittyy perheeni Skotlannin lomalla tapahtunut kouluvierailu. Olen tutustunut jo vuosia sitten eTwinning-projektien myötä skotlantilaiseen opettajaan Michael Purvesiin.  Hän lomailee vuosittain Suomessa perheineen ja olemme tavanneet meillä kotona, heidän vuokramökillään ja myös seminaareissa ympäri Eurooppaan. Nyt me vierailimme vuorostamme heillä. Perheiden kesken vietettyjen hienojen hetkien lisäksi me vietimme aamupäivän Michaelin koululla Yester Primary School.

Heillä oli juuri vierailupäivänämme liikuntapäivä ulkona. Sää oli pilvinen, mutta se ei haitannut.

Suurella nurmikentällä oli muistaakseni 13 rastia. Samat lapset kiersivät saman opettajan kanssa ne kaikki läpi. Uusi, innokas liikunnanopettaja oli tehnyt rastiselostukset jokaiselle opettajalle. Paperipinoa plärättiin aina, kun siirryttiin uuteen paikkaan. Aiemmin heillä on yksi opettaja hoitanut samaa rastia koko päivän, nyt siis jokainen opettajakin kiersi jokaisella rastilla. 
Yksi rasteista oli lepopiste. Siellä juotiin mehua ja syötiin vesimelonia ja porkkanaa. Kiva rasti loppupäässä, mutta hassu niille, jotka aloittivat koko touhun siltä.


Kaikissa ryhmissä oli lapsia jokaiselta luokalta. Nuorimmat upposivat kokonaan säkkihyppelyn säkkeihin.Vierailemissani luokissa oli urheilun väsyttämiä oppilaita. Heillä oli pöydät pulpettien sijaan. Seinät on peitetty erilaisilla suurilla väripapereilla ja oppilaiden töillä. Oppilaat olivat hyvin kiinnostuneita minusta, Suomesta ja koululaitoksestamme. Viittasin heidän opettajaansa sanomalla "Michael", mikä herätti hilpeyttä ja minua evästettiinkin siitä, että siellä hän on oppilaille "Mr Purves", eivätkä lapset edes tiedä hänen etunimeään. 
 
Liikuntahalli oli siisti. Normaaleina päivinä osa oppilaista ruokailee näyttämöllä.


Alempien luokkien luokkahuone.


Näkymä opettajanhuoneeseen.

 

Opettajanhuoneen seinästä tuli suoraan kiehuvaa vettä tässä teenjuojien luvatussa maassa. Kahvikupposta ei vieras saanut, mutta höyryävän mukillisen teetä! 
 
 
Lisää alaluokkalaisten luokkahuoneista otettuja kuvia: 
Henkilökunnan kuvat olivat näkyvillä.
Kieltenopettaja oli rakentanut luokkaansa italialaisen kahvilan, jossa oppilaat harjoittelivat italiaa.


Viikon "tähteä" ei kai ollut valittu sillä viikolla.

 
Koulun kirjastotila:
 


Koulun vanhimpien, eli 13-vuotiaiden luokkatila. Menossa draamatunti.

 
Monet oppilastyöt olivat hyvin samankaltaisia kuin mitä olen teettänyt Suomessa. Esillepanoon oli panostettu.
 
Tauon jälkeen päivä jatkui pihalla. Lounas oli urheilupäivän vuoksi poikkeuksellisesti ulkona.Oppilaat "tilaavat" maksullisen lounaan etukäteen. Opettaja jakaa ennen ruokailua oppilaille rannekkeet, jotka kertovat minkä annoksen hän on varannut.

 
Meille oli varattu hot dog'it, sen merkkinä keltainen ranneke.


Lounas maksetttiin rehtorille.

 
Keittolan naiset jakoivat ruokaa koulun seinän vieressä. 

 
Lounas nautittiin nurmikolla istuen. Hot dog'in lisäksi oli saanut ottaa salaatteja ja juotavaa.


Oppilaat hoitavat koulun takana olevaa kasvimaata.

 
Koulun etupihan asfalttiin oli maalattu liikennekaupunki.

Jätimme puolenpäivän jälkeen koulun opettajineen taaksemme ja lähdimme uimaan merenrantaan! Hieno ja kiinnostava vierailu! Kiitos! Thank you!

Ei kommentteja: