lauantai 31. elokuuta 2013

Tietotekniikkaa tunti viikossa?


Minä työskentelen pienellä, viiden opettajan alakoululla. Meillä on vähän alle 100 oppilasta ja 15 oppilasverkossa olevaa pc-konetta. Neljässä luokkahuoneessa on yksi tietokone, johon on on liitetty dokumenttikamera ja dataprojektori. Viidennessä luokassa ovat loput koneet, eli se on tavallaan atk-luokka. Tosin se on myös minun luokkani kotiluokka. Vanhassa kiinteistössä on suurehkoja luokkatiloja ja minulla on vähän oppilaita. Mahdumme hyvin!

Minä olen ollut enenevässä määrin innostunut tvt:n käytöstä opetuksessa jo vuosia. Olenkin ollut onnekas, koska oppilaillani on ollut suora pääsy koneille. Olen jo vuosien ajan myös suunnitellut muiden luokkien tuntejani niin, että hyödynnämme tieto- ja viestintätekniikkaa. Enkä ole toki ainoa opettaja koulullamme, joka ajattelee näin.

Tänä lukuvuonna halusimme varmistaa, että kaikki koulumme oppilaat pääsevät säännöllisesti oppimaan tietokoneen käyttöä ja harjoittelemaan erilaisia sovelluksia. Lukujärjestystä tehdessä minulle järjestettiin jokaiselta luokalta 1-6 yksi viikkotunti äidinkieltä, joka korvamerkittiin tvt:ksi. Olin tästä innoissani, mutta sitten sattui silmiini opetusneuvos Asko Lipon kommentti: "Sitten on kouluja, joissa oppilaalla on vain yhden tai kahden tunnin ajan viikossa mahdollisuus hyödyntää teknologiaa opiskelussa."

No, on Asko Lipon puheessa tietysti pointti. Mutta enpä anna sen nyt masentaa. Nykytilanne on jo huomattava parannus muutaman vuoden takaiseen. Ja olen luottavainen sen suhteen, että etsimällä sisältöjä luokan muusta opetuksesta, integroituvat nämä yksittäiset tunnit kuitenkin hyvin kokonaisopetukseen.

Tämän blogin yläpalkista pääsee tutustumaan luokkakohtaisiin kokemuksiin.


tiistai 27. elokuuta 2013

KuumaTVT:stä

Olen ollut iltapäivän Heurekassa KuumaTVT-hankkeen agentti-koulutuksessa. Ei ole kyse mistään salamyhkäisestä, vaan siitä, että alueen opettajien joukosta on taas saatu kokoon edustava joukko tvt:stä innostuneita opettajia, jotka ovat halukkaita jakamaan osaamistaan kouluilla lähikoulutusten muodossa.

Olemme kuulleet jo toteutetuista koulutuksista, tutustuneet toisiimme ja ainakin minä olen innostunut. Minulla on toki paljon kokemusta kouluttamisesta eTwinning-hankkeen parissa, mutta tälläinen koululle sijoittuva "rautalankakoulutus" on uusi konsepti. Täällä oppii itsekin lisää, paljon uusia linkkejä on lisättynä suosikkeihin.

Uskon vahvasti jakamiseen. Ei se ole millään lailla minulta tai oppilailtani pois, jos joku toinen opettaja minun avullani rohkaistuu tai oppii kokeilemaan jotain uutta. Me kaikki voisimme joskus vilkaista ympärillemme ja huomata, että lähellä on joku, jolle neuvoa jotain. Ja usein voisi varmaankin tarkistaa myös omia asenteitaan sen suhteen, että osaa pyytää ja vastaanottaa apua. Eikä pidä unohtaa oppilaita! He osaavat vaikka mitä!

maanantai 12. elokuuta 2013

Koulu alkaa!

Takana on hyvä ja innostava suunnittelupäivä kollegoiden kanssa. Meillä on Ohkolan koululla todella hyvin yhteentoimiva porukka, mistä ei voi olla kuin hyvin onnellinen.

Kaikki perusjutut ovat nyt valmiina. Kirjat pinoissa, kynät, kumit ja vihkot laskettuina valmiina jaettavaksi jne. Luokan seinät ammottavat tyhjyyttään, mutta on hienoa alkaa täyttää niitä neljäsluokkalaisten kanssa yhdessä.

Vähän jännittää tuleva tietotekniikka-rupeama. Viikkotunti tvt:tä luokilla 1-6 kullakin. Jokaiselle luokalle pitäisi saada opetettua juuri heidän ikäluokalleen ja ryhmälleen sopivalla tavalla oleelliset asiat. Näyttää siltä, että saan avustajan näille tunneille mukaan, mikä on erityisesti pienempien kohdalla tarpeen. Tietokoneita on vain kymmenen, lapsia aina noin puolitoista-kaksinkertainen määrä, luokasta riippuen. Suurimmalla luokallamme on 19 oppilasta, pienimmällä 12.

Olen suunnitellut, että kaikilla luokilla opetellaan ja harjoitellaan ensinnäkin Word'in käyttöä. Ja Paint. Excel varmaan kakkosista ylöspäin. PowerPoint luultavasti kaikilla. Kaikki tulevat tekemään jotain elokuvaa tai vastaavaa. Pienimmät ottavat kuvia digikameralla. Animaatioita tehdään. Lahtelaisen Renkomäen koulun Youtube -kanavalla on muuten paljon hyviä esimerkkejä. Meillä on Ohkolassa pitkä historia erilaisten käsikirjoitettujen, juonellisten lyhytelokuvien tekemisessä, joten isommat pääsevät taas käymään läpi koko elokuvan teon kaaren.

Saamme ehkä joksikin aikaa käyttöömme iPadeja. Se onkin minullekin sitten ihan uusi maailma. Jos editoimme elokuvia tietokoneilla, käytämme MovieMaker -ohjelmaa. Jos taas padeilla, siellä onkin sitten ihan omat, hienot elokuvaohjelmat, näin olen ymmärtänyt!

Ja tietysti netti on pullollaan vaikka mitä! Pelaamme pelejä, etsimme tietoa, otamme yhteyksiä ympäri maailmaan jne.

Kaikesta tästä tulen raportoimaan uudessa blogissa Luokanopettajat ja tietotekniikka, jossa kanssani on muitakin innokkaita luokanopettajia kirjoittamassa kokemuksistaan tieto- ja viestintätekniikasta eri alakoulun luokilla. Tässä blogissa jatkan yleisluontoisempaa pohdintaa koulumaailman ihmeellisyyksistä.

lauantai 10. elokuuta 2013

Uusi blogi!

Mahtavaa! Olin jo keväällä ajatellut, että haluaisin ruveta kirjoittamaan tarkemmin, mitä olen puuhaillut eri luokka-asteella opiskelevien lasten kanssa tietokoneiden, videoinnin jne. parissa. Siis juttuja tieto- ja viestintätekniikasta niin, että kokemukset löytyvät ko. luokan sivulta . Nyt on löytynyt jo kaksi muutakin samoista asioista innostunutta opettajaa ja lisääkin toivon löytyvän! Tämän blogin yläreunassa on kohta "Kokemuksia eri luokka-asteilta". Se vie uuteen blogiin, jossa meitä kirjoittajia on useampi.

Odotan innolla tätä uutta vaihetta blogi-kirjoittajana. Jatkan tässä blogissa yleisempien asioiden käsittelyä, mutta siirrän selvät luokkakokemukset uusille luokka-aste -kohtaisille sivuille. Jossain vaiheessa, kun materiaalia alkaa (toivottavasti) olla jo paljon, on helpompi löytää ideoita, kun jako on tällainen. Tämä on ainakin ajatukseni.

Nyt on sitten viimeinen kesäloman viikonloppu. Monta työhön liittyvää roolia täytyy taas saada toimimaan yhdessä. Olen luokanopettaja, Mäntsälän alakoulujen tvt-koordinaattori taas tauon jälkeen, eTwinning-kouluttaja ja vielä vahvasti mukana KuumaTVT-hankkeessa.

En mitenkään tietoisesti silloin vuosia sitten päättänyt suuntautua tietotekniikkaan, mutta näin tässä vain on käynyt. Olen toisaalta hyvin innostunut käsillä tekemisestä, käsitöistä, kuvaamataidosta ja sellaisesta. Pysyy tasapaino asioissa...

keskiviikko 7. elokuuta 2013

Kesäloman viimeinen viikko

Kävin tänään koululla pitkästä aikaa. No, itseasiassa vietin siellä pari tuntia kolmisen viikkoa sitten, kun vein työläppärini päivittymään kunnan hallintoverkkoon.

Nyt vietin hetken luokassa. Seinät ovat paljaat, pulpetit ja tasot tyhjiä. Kovasti tulee taas eloa seinien sisälle ensi viikolla. Me Mäntsälässä aloitamme koulun tiistaina 13.8.

Avasin kaikki tietokoneet, mutta eivät ne lähteneet kesän jäljiltä ruksuttamaan mitään päivityksiä. Samat laitteet ovat paikoillaan, yleensä kesän aikana on muutama liisattu (näyttää hassulta) kone mennyt vaihtoon, mutta nyt ei ollut millään lähdön aika.

Ensimmäisellä kouluviikolla kukin luokanopettaja opettaa vain omaa luokkaansa, joten varsinainen tvt-opetus muille luokille alkaa vasta toisella viikolla. Minulla on siis yksi viikkotunti koulumme jokaiselta kuudelta luokalta merkitty tvt-tunniksi. Äidinkieltä ne ovat virallisesti. Luulen ainakin nyt vielä ehtiväni, muistavani ja jaksavani kirjata tänne blogiin luokkakohtaisesti mitä heidän tvt-tunnillaan teimme. Saa nähdä! Teen parhaani!

KuumaTVT-hankekin on käynnistymässä taas loman jälkeen. Minä olen toisena opettajana  koordinoimassa etä-ja videokoulutuspilottia, jossa pyritään opettamaan ja innostamaan opettajia ensinnäkin jakamaan tvt-osaamistaan tekemällä lyhyitä videoita DreamBrokerin sivuilla ja jakamalla niitä sitten muille Kuuma-alueen opettajille ja toisaalta käyttämään videoita omaan kehittymiseensä ja myös opetukseen. KuumaTVT-hankkeessa on myös monia muita hienoja pilotteja taas alkamassa.

Hyvää työvuotta kaikille!